Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

En tyst minut för jobbets döda

Onsdagen den 8 juni klockan 12 uppmanar fackförbundet Byggnads till en tyst minut på landets arbetsplatser. Tanken är att hedra och uppmärksamma alla som omkommit i jobbet.

Publicerad: 2011-06-08

En inbjudan till den tysta minuten har skett via Facebook, som i skrivande stund samlat nära 17 000 deltagare.

Bakgrunden till aktionen är att det varje vecka dör en person i arbetet i Sverige. Byggnads ordförande Hans Tilly och IF Metalls ordförande Stefan Löfven, skriver i ett gemensamt inlägg att när en polis eller en militär dör i tjänsten blir det stora rubriker – men när en byggnads- eller industriarbetare dör på sin arbetsplats anses det vara något man får räkna med. Vi kan aldrig tolerera ett sådant synsätt. Det är fullkomligt oacceptabelt att en arbetare dör i veckan i Sverige, skriver de på DN Debatt.

Bara i maj i år har två byggnadsarbetare fått sätta livet till på sina arbetsplatser. Förra året dog tolv byggnadsarbetare, vilket är fyra fler än året innan. Inom IF Metalls områden dog fyra arbetare förra året.

Hans Tilly och Stefan Löfven kräver bl a att Arbetsmiljöverket får ökade anslag så att de kan göra fler kvalificerade inspektioner på farliga arbetsplatser.

Dessutom vill de återinrätta Arbetslivsinstitutet och öka anslagen till arbetslivsforskningen.

Publicerad: 2011-06-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!