Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ersättningarna i Sverige allt lägre

Sverige har halkat efter jämfört med andra länder vad gäller ersättningen från socialförsäkringarna, visar en ny rapport.

Publicerad: 2012-05-21

Enligt en ny rapport, som analyserar trygghetssystemen i 18 länder, har ersättningen från samtliga socialförsäkringar sjunkit i Sverige. Det gäller sjuk-, arbetsskade- och arbetslöshetsförsäkringarna.

Försämringen är starkast när det gäller a-kassan. 2005 hade Sverige den näst högsta ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen bland de jämförda länderna. I dag ligger den under genomsnittet för OECD-länderna. I Sverige minskade ersättningen för en genomsnittlig industriarbetare med 13 procentenheter under den tiden. A-kassan ska ge 80 procent av den tidigare lönen i ersättningen för den som är arbetslös. Men eftersom maxtaket i a-kassan är 18 700 kronor i månaden är det bara 12 procent av de arbetslösa som jobbat heltid så får en ersättning som motsvarar 80 procent av lönen.

Ersättningarna vid sjukdom och arbetsskada har också minskat kraftigt. Sverige ligger idag långt ifrån de högsta nivåerna och hamnar ungefär i mitten när länderna rangordnas efter ersättningens storlek i sjukförsäkringen och på den nedre delen när det gäller arbetsskadeförsäkringen.

Om ersättningarna i framtiden inte räknas upp i takt med utvecklingen av reallönerna innebär det att Sverige överger den tidigare modellen som skyddat mot inkomstbortfall för de allra flesta heltidsarbetande, menar rapportförfattarna.

Rapporten har tagits fram av Institutet för framtidsstudier på uppdrag av Parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Publicerad: 2012-05-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!