EU-förslag om gigarbetares rättigheter stoppat
PLATTFORMSARBETE Efter en EU-uppgörelse skulle gigarbetare få anställningsrättigheter. Men förslaget stoppades när Sverige och andra länder inte gav sitt stöd.
Text : Ann Patmalnieks
Publicerad: 2024-01-16
Syftet med det föreslagna direktivet var att ge gigarbetare anställningsrättigheter och sociala förmåner. Tanken var också att se över hur digitala system får användas för att styra till exempel matbud. Algoritmer skulle bli mer transparanta.
Direktivet innehöll olika kriterier för att fastställa om ett plattformsföretag i själva verket var arbetsgivare. Företagen skulle ha rätt att bestrida att det rådde ett anställningsförhållande, men ansvar för att bevisa motsatsen.
I början av januari såg förslaget ut att gå igenom då en preliminär överenskommelse nåddes. Men sedan stoppades det av Sverige och ett antal andra länder.
En källa säger till webbtidningen Arbetsvärlden att den svenska regeringen ansåg att det skulle bli för administrativt kostsamt för gigföretagen. Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandbergs pressekreterare tillbakavisar dock detta i ett mejl till tidningen och skriver att Sverige aldrig behövde ta ställning till förslaget eftersom det spanska ordförandeskapet insåg att de inte hade stöd för överenskommelsen.
EU-parlamentarikerna Jessica Polfjärd, M, samt Sara Skyttedal, KD, har tidigare sagt till sajten Europaportalen att de planerat att rösta nej.
Plattformsförhandlingarna tas nu tillbaka till EU-parlamentet.
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.