Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

EU prioriterar inte arbetsmiljön

EU:s arbetsmiljöbyrå har tio gånger mindre resurser än byrån för flygsäkerhet, trots att mångdubbelt fler dör i olyckor och sjukdomar på jobbet än i flygolyckor.

Publicerad: 2009-10-26

Det konstaterar Jukka Takala, chef för europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-OSHA) i Bilbao, på besök i Stockholm för att tala på en konferens om utanförskapet på arbetsmarknaden.

I en intervju för Du&jobbet betonar Jukka Takala vikten av att bedöma riskerna på en arbetsplats för att kunna få en bättre arbetsmiljö. Något som lyfts fram i en ny rapport från arbetsmiljöbyrån och som också var fokus under den europeiska arbetsmiljöveckan. Det verkar finnas mycket att göra på det området, inte minst mot bakgrund av Arbetsmiljöverkets nyligen avslutade granskning av byggbranschen. Enligt den så gör två av tre byggföretag ingen bedömning av riskerna. Samma dåliga resultat visade en liknande undersökning som genomfördes ifjol. Inget har hänt på ett år, alltså.

– Vi måste göra det enklare för småföretagen att genomföra riskbedömningar. Det behöver inte vara så komplicerat, hellre ett enkelt system som gjorts tillsammans med arbetstagarna och verkligen används, än något som bara samlar damm på en hylla, säger Jukka Takala.

Metoderna som arbetsmiljöbyrån använder är kampanjer, som den under arbetsmiljöveckan, men också spridandet av berättelser med goda exempel från olika sektorer, som andra kan lära av.

Men byrån i Bilbao har blygsamma resurser för att åstadkomma detta – åtminstone i jämförelse med andra EU-instanser. EU:s agentur för copyright och varumärken i Alicante sysselsätter 800 personer, i Helsingfors arbetar 500 personer på EU:s kemikaliemyndighet, arbetsmiljöbyrån har 60 anställda. Jukka Takala jämför EU-satsningen på arbetsmiljö med byrån för flygsäkerhet i Köln som har 400 anställda. I Europa dödas varje år 167 000 människor i olyckor och sjukdomar orsakade av arbetet.

– Det störtar kanske ett flygplan årligen i Europa, med ett par hundra dödsfall. Det får stora rubriker, med all rätt, men mot bakgrund av alla dödsfall i arbetet, kan jag inte förstå att flygsäkerheten får tio gånger så mycket resurser. Det behövs en bättre balans.

En undersökning nyligen från EU visade att 6 av 10 europeer tror att den globala finanskrisen kommer att försämra arbetsvillkoren. I Sverige befarar åtta av tio detta. Jukka Takala varnar för att glömma bort arbetsmiljön för att klara krisen.
– Gör vi det kan vi få mycket större problem senare. Det är en dålig investering att inte satsa på arbetsmiljön.

Arbetsvillkoren i de olika EU-länderna skiljer sig. Arbetsmiljön i Sverige är en av de bästa i världen, konstaterar han. En förklaring till det är systemet med skyddsombud och synen på arbetsmiljö som en samverkansfråga.
– I de flesta EU-länder är det mest konflikter mellan arbetsgivare och arbetstagare. Skyddsombud finns nästan bara i Norden. Vi försöker sprida den samverkansmodellen till södra och östra Europa.

Svenskar är oroligast i Europa för krisens följder. Läs mer.

Publicerad: 2009-10-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!