Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

EU vill slopa arbetsmiljökrav på småföretag Facken fruktar ökad olycksrisk

Småföretag bör slippa arbetsmiljökrav. Det föreslår EU-kommissionen som ett sätt att minska företagens kostnader. Förslaget oroar de fackliga organisationerna.

Publicerad: 2009-11-17

Enligt förslaget skulle minskade arbetsmiljökrav för småföretagen innebära besparingar på 660 miljoner euro. Förslaget ingår i ett stort handlingsprogram för att minska företagens administrativa bördor med 25 procent fram till 2012.

Förslagen på arbetsmiljöområdet har tagits fram av en grupp under ledning av Edmond Stobier, kristdemokratiska partiet CSU:s förre ledare i Tyskland. Gruppen föreslår bl a att småföretag inte längre ska behöva göra skriftliga riskbedömningar av arbetsvillkoren i verksamheten. Kraven på utbildning och information ska de inte behöva uppfylla. Medlemsstaterna uppmanas också att inte komma med arbetsmiljökrav som går längre än EU:s miniminivåer. Arbetsmiljöinspektionerna kan också minskas med 20 procent, enligt förslaget, uppger Nyhetsbrevet från de svenska fackens Brysselkontor.

LO:s och Europafackets Wanja Lundby-Wedin är kritisk och varnar för att om förslaget genomförs så innebär det en risk för en tudelad arbetsmarknad, där anställda i små företag inte längre omfattas av det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Hon kritiserar också bristen på insyn i Stobier-gruppen och de dokument som ligger till grund för förslaget att minska arbetsmiljökraven.

Gruppens förslag presenterades samtidigt med en ny rapport från EU:s arbetsmiljöbyrå i Bilbao, som visar att anställda i småföretag har en ökad risk att skadas eller dödas på sin arbetsplast än de som arbetar i företag med fler än 50 anställda.

Publicerad: 2009-11-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!