Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Européer jobbar sjuka av oro för anställningen

Många anställda i Europa går till jobbet fast de är sjuka. Svensken är mest benägen att stanna hemma.

Publicerad: 2012-08-02

Har du gått till jobbet ibland, fast du mått dåligt? Då är du inte ensam. Det har de flesta européer gjort.

Det framgår av en undersökning från StepStone. Enligt den så är det bara 13 procent som alltid stannar hemma när de är sjuka.

Svenskarna är de som minst ofta är ”sjuknärvarande”. 19 procent säger att de alltid är hemma när de är sjuka. I Frankrike däremot arbetar de flesta, oavsett hur de mår. Bara 3 procent stannar alltid hemma.

Skälen till att européerna går till jobbet trots att de mår dåligt är att jobbet är så viktigt för dem och att de är rädda för att få sparken om de stannar hemma.

I Sverige säger 9 procent att de alltid arbetar för att de annars är rädda att mista jobbet, 21 procent för att jobbet är så viktigt. Bland fransmännen är det 21 procent som är rädda att förlora jobbet om de är borta från arbetsplatsen och 48 procent att arbetet är mycket viktigt.

Undersökningen är gjord i sju europeiska länder, bland mer än 11 000 personer.

Publicerad: 2012-08-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!