Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Experter vill förenkla bedömning av utländsk utbildning

Något måste hända när det gäller validering av invandrades meriter. Vi kan inte vänta mer. Det var en av slutsatserna av det seminarium som hölls i samband med att Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, överlämnade en rapport med åtgärder för bättre integration.

Publicerad: 2011-06-13

Sysselsättningsgraden bland utrikes födda är lägre än bland inrikes födda – 64 mot 82 procent och särskilt låg bland flyktingar och deras anhöriga. Invandringen till Sverige har ökat på senare år, men inte mer än till liknande länder. Vad som skiljer Sverige åt är dels en högre andel skyddsbehövande bland de invandrade, dels totalt sett en högre andel utrikes födda än de flesta andra OECD-länder.

I rapporten Sysselsättning för invandrare föreslås en instans som lättillgängligt och effektivt godkänner meriter och klargör vilka kompletteringar som behövs. Idag är systemet ineffektivt och splittrat på flera aktörer.

Utredarna Åsa Olli Segendorf och Tommi Teljosuo föreslår också att vårdnadsbidraget avskaffas, det håller barn och kvinnor borta förskolor och arbetsliv. Likaså vill de att effekten av föräldradagar som utgår till nyanlända med barn utreds. Med dagens utformning fungerar ersättningen som ett slags socialbidrag i åtskilliga år. Den som får pengarna behöver till skillnad från vid andra ersättningar exempelvis inte delta i SFI, svenska för invandrare.

Andra förslag handlade om att även personer som aldrig arbetat ska kunna få del av arbetslivsinriktad rehab och att studenter ska kunna få meritpoäng för att hjälpa till med läxläsning i utsatta områden. Utredarna konstaterade också att kunskaperna om integration är otillräckliga.

Oskar Nordström Skans, docent i nationalekonomi vid IFAU efterlyste experiment som utvärderas, snarare än fler utredningar.

– Vi behöver pröva till exempel olika slags SFI för att se vad som leder till jobb.

Nima Sanadaji, VD för tankesmedjan Captus, talade om egna erfarenheter av ett kaotiskt och slappt mottagande där normer om arbete och studieflit snabbt eroderas och tuff stökighet blir ideal bland unga killar.

Författaren Dilsa Demirbag-Sten efterlyste en storsatsning på skolan i invandrartäta områden.

-Vi har nu för första gången en generation barn som vuxit upp utan att se sina föräldrar gå till arbetet.

Publicerad: 2011-06-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!