Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Få arbetsgivare försöker aktivt få tillbaka sjuka

Bara var femte arbetsgivare har tagit egna initiativ för att förkorta de anställdas sjukfall. Det framgår av en rapport från Försäkringskassan.

Publicerad: 2011-03-04

Försäkringskassan har haft regeringens uppdrag att utvärdera den så kallade rehabiliteringskedjan. Rapporten bygger på en studie av 2 000 sjukpenningärenden, från oktober 2009 till augusti 2010.

Enligt Försäkringskassans rapport så finns det brister i sjukskrivningsprocessen. Det gäller framför allt arbetsgivarnas agerande och planerna för att återgå i arbete.

Försäkringskassan konstaterar att knappt var femte arbetsgivare (18,4 procent) har tagit egna initiativ för att förkorta de anställdas sjukfall. Var tionde har hittat en lösning som förkortar sjukskrivningen. Bara 4 procent har kontaktat Försäkringskassan för att diskutera en lösning för hur den sjukskrivne skulle kunna återvända till arbetet.

Deltidssjukskrivning är den vanligaste åtgärden för att förkorta sjukskrivningen, omkring 36 procent av ärendena. Åtgärder på arbetsplatsen, inklusive arbetsträning, omfattar ungefär 24 procent av de granskade sjukfallen.

Rapporten visar också på vikten av tidiga åtgärder för att få tillbaka en sjukskriven. Återgången till det vanliga arbetet minskar med längden på sjukfallet. På motsvarande sätt ökar andelen arbetslösa och i arbetsmarknadsåtgärder.

Försäkringskassans slutsats är att utredningarna med arbetsgivarna behöver bli bättre och att planerna för de sjukskrivnas återgång i arbete mer meningsfulla.

Publicerad: 2011-03-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!