Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Få byggföretag bedömer riskerna

Trots att byggsektorn har farliga jobb gör två av tre företag inga bedömningar av riskerna. Det visar Arbetsmiljöverkets  undersökning, som skett inom ramen för Europeiska arbetsmiljöveckan. 1140 inspektioner på byggföretag har genomförts i hela landet.

Publicerad: 2009-10-23

– Bara ett av tre företag bedriver systematiskt arbetsmiljöarbete. Det är inte ett tillräckligt bra resultat. Nivån måste höjas, sa Mikael Sjöberg, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket under den välbesökta Arbetsmiljöriksdagen, som hölls på Nalen i Stockholm.

Det är framför allt byggföretagen med färre än 20 anställda som ligger efter. Mikael Sjöberg konstaterade att Arbetsmiljöverket redan är särskilt inriktat på att nå ut till mindre företag. Detta är också ett område som regeringen prioriterar.
– Vi måste bli ännu bättre på att berätta  att det inte är något jättearbete som krävs.
Företagen ser framför sig en krånglig byråkratisk process. Sätt er ner på företagen och fundera över vilka risker som kan finnas, diskutera och gör en åtgärdsplan – följ upp. Då är ni igång med ett systematiskt arbete, rådde Mikael Sjöberg.
Han pekade på paradoxen att anställda som inte tvekar att springa på tak utan sele tar på sig bilbältet när de kör hem från jobbet…

Enligt uppgifter från EU får 300 000 anställda årligen funktionsnedsättningar som en följd av sjukdomar eller olyckor orsakade av jobbet.
Arbetsmiljöbyrån i Bilbao står bakom initiativet med en vecka för arbetsmiljön och aktiviteter sker runt om i Europa.
-Det är EU:s prioritering att arbetsolyckorna ska minska med 25 procent till 2012, sa Mikael Sjöberg också.

Publicerad: 2009-10-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!