Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Få chefer tänker framåt om äldre

Få arbetsgivare i kommun och landsting gör något för att få äldre att jobba vidare.

Publicerad: 2012-01-13

Det framgår av en undersökning som Tidningen Vision genomfört och som 120 personalchefer i kommuner och landsting besvarat.

Att vi i framtiden måste arbeta längre än 65 år sägs ofta i debatten från politikerhåll. Men som arbetsgivare är det få som gör något konkret för att äldre anställda ska kunna stanna kvar, enligt enkäten.

De flesta, nästan två av tre, tycker visserligen att  det är viktigt att behålla äldre arbetskraft. Men bara hälften av dessa har vidtagit individuella eller allmänna åtgärder för lyckas med det.

Den vanligaste generella åtgärden riktade till äldre personal är den så kallade  80-90-100-modellen. Det vill säga att äldre kan gå på deltid till 80 procent, få 90 procent av lönen och 100 procents avsättning till pensionen. (För mer information om modellen, läs Du&jobbet nr 10, 2011).

Publicerad: 2012-01-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!