Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Få gör något åt tristessen på jobbet

De flesta som är mitt i livet vill byta arbete eller yrkesroll. Men ytterst få gör något åt sin längtan.
– Väldigt många är osäkra på vad man vill. Man vet bara att det man gör just nu inte är så kul, säger karriärrådgivaren Charlotte Hågård.

Text : OSCAR MAGNUSSON

Publicerad: 2017-09-13

Folkuniversitetet har sedan 2013 undersökt hur medelålders personer (40-55 år) ser på sitt yrkesliv. Årets undersökning visar att hela 71 procent av personerna i studien antingen vill byta arbetsgivare eller yrkesroll. Blott 13 procent söker dock aktivt efter ett nytt jobb. Charlotte Hågård, som bland annat är författare och håller föreläsningsserier kring karriär på Folkuniversitetet, ser flera anledningar till det.

– Det är jättemånga som aldrig haft något karriärmål, man har bara halkat in. Många känner också ett mentalt motstånd, man vet inte vad det nya skulle vara.

Charlotte Hågård pekar också på att många som är över 40 år börjar fundera mer på sitt livsinnehåll och vad man gör med den relativt stora del av livet som man befinner sig på jobbet. Man kanske tidigare har stannat kvar på en arbetsplats för att det varit praktiskt med tanke på familj och barn, och plötsligt tar inte familjelivet lika mycket kraft.

Många uppger också att de inte känner igen sig på sina arbetsplatser, att det är ständiga förändringar som sliter. Även bristen på uppskattning är något som Charlotte Hågård ofta möter i samtal och under föreläsningar.

– Många vill göra något mer meningsfullt, säger hon.

Så vad ska man då göra om man känner att man vill göra något nytt men inte vet hur man ska påbörja en sådan förändring? Charlotte Hågård ger fyra råd:

  • Gör en ordentlig självinventering. Vad vill jag? Vad tycker jag är kul? Vilka är mina styrkor? Det är svårt att söka nya jobb om man inte vet vad man vill söka.
  • Bygg nätverk. De flesta får jobb via kontakter. Linkedin är jättebra. Börja arbetet nu, vänta inte tills du blir arbetslös.
  • Förbered hur du vill presentera dig inför potentiella arbetsgivare. Försök formulera dina egna styrkor. Uppdatera ditt CV och skapa/uppdatera din Linkedin-profil.
  • Kom ihåg att ålder bara är en siffra, och man har väldigt mycket värdefull erfarenhet när man är 50 år. Men det är också viktigt att jobba med sin mentala inställning.

Text : oscar magnusson

Publicerad: 2017-09-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!