Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Få kommuner klimatkompenserar

Sämst på att kompensera för utsläpp i samband med tjänsteresor är kommunerna – företagen är bättre. Färre än var tionde kommun gör detta enligt en kartläggning som Dagens Samhälle genomfört.

Publicerad: 2012-01-12

Ett skäl är kommunallagen, enligt tidningen, att köpa utsläppsrättigheter ligger utanför kommunernas kompetens. De är också osäkra på om detta är tillåtet, till skillnad från att t ex stötta kommunala flygplatser – något det är fritt fram för.

Den enda kommun som köper utsläppsrätter är Växjö. Ett annat sätt är att klimatkompensera via en resebyrå, något som bl a Sollentuna och Nacka gör.

Utsläppen av växhusgaser ökar igen i Sverige efter fem års nedgång, största boven är inrikestransporter, därefter följer industriprocesser, el-och värmeproduktion och jordbruket.

Publicerad: 2012-01-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!