Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Få skyddsombud har tid för uppdraget

Allt färre skyddsombud får den kunskap de behöver och många har inte tillräckligt med tid för sitt uppdrag.

Publicerad: 2012-10-24

Det framgår av olika undersökningar som LO och TCO låtit göra. Enkätsvaren visar att det är utbildning och tid som fattas för att skyddsombuden ska kunna utföra sitt uppdrag.

Av TCOs undersökning framgår att endast var femte skyddsombud har möjlighet att ta all den tid som behövs för sitt uppdrag. I LO-enkäten är det något fler, var tredje, som  tycker att de har tillräckligt med tid.

Bland TCO-ombuden är det mer än häften som anser att de behöver mer utbildning inom systematiskt arbetsmiljöarbete.  15 procent har inte alls genomgått någon arbetsmiljöutbildning.  Nästan en fjärdedel av alla skyddsombud upplever att chefer och arbetsledare inte har tid att driva arbetsmiljöarbetet.

Även skyddsombuden inom LO saknar utbildning. Bara 38 procent har fått den grundutbildning på minst 40 timmar som LO rekommenderar. 45 procent har inte fått någon utbildning alls det senaste året.

Utbildningsinsatserna har också minskat de senaste fem åren. Uselt, sade Sten Gellerstedt, utredare på LO, när han presenterade enkäten.

TCO-enkäten har drygt 8 000 skyddsombud besvarat. LO-undersökningen bygger på svar från 2 500.

•I år fyller skyddsombuden 100 år. De fackliga organisationernas kartläggning presenterades i samband med skyddsombudens dag, som anordnas för första gången.

•Skyddsombuden har också fått sin egen sång. Det är gruppen Andra Generationen som hyllar dem i en ny låt. Refrängen går:
Ӂh, gode gud tur att vi har skyddsombud
Som ser till att vi mår bra på jobbet varje dag
Åh, gode gud tur att vi har skyddsombud
Vardagshjältar det är dom, som vi håller om”

Lyssna på skyddsombudens sång.

Publicerad: 2012-10-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!