Få tror att jobb leder till drömmarnas mål
Svensken drömmer om bättre hälsa, men det har blivit mindre viktigt i tider av politisk och ekonomisk oro i världen. Och få tror att arbete gör drömmen verklig.
Publicerad: 2011-11-24
Det framgår av Drömbarometern, en undersökning av Sifo på uppdrag av Lotto/Svenska Spel, som kartlägger svenska folkets drömmar.
Det är tredje året i rad som undersökningen genomförs. Svensken drömmer väldigt realistiskt, vilket gör att oroligheterna i världen sätter sina spår i resultatet.
Fortfarande är den vanligaste drömmen bland svenska folket god hälsa, främst för anhöriga och i andra hand för sig själv. Men drömmarna om hälsa har blivit svagare, ekonomisk trygghet allt viktigare. Vi hoppas fortfarande på att vinna pengar och bli rika.
Kvinnor drömmer mer om hälsa, både för sig själva och anhöriga, medan männen drömmer mer om pengar.
Vi verkar fokusera allt mindre på jobb och karriär. Bara 5 procent drömmer om en framgångsrik karriär, i den första undersökningen var det 17 procent, och bara 1 procent drömmer om att starta eget.
Svenskarna har också blivit mindre optimistiska, möjligen även latare. I förra årets Drömbarometer trodde 68 procent att drömmarna skulle gå i uppfyllelse, i år är det 59 procent. Viljan att aktivt göra något för uppfylla drömmen har minskat med 4 procentenheter.
Allra vanligaste metoden för att få en dröm att gå i uppfyllelse är att tänka positivt, vilket drygt var tredje svensk gör. Spara och spela på Lotto, tips m m, är också vanligt.
Att leva sunt, hälsosamt och träna för att uppnå drömmen gör 23 procent av svenskarna.
Att arbete skulle göra drömmen verklig tror färre på, bara var femte, 21 procent, jobbar för att nå sin dröm.
Publicerad: 2011-11-24
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.