Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Få vill ha chefen som vän på Facebook

Sex av tio Facebook-användare säger att de använder sajten på arbetstid. De flesta undviker att lägga till chefen som vän.

Publicerad: 2010-04-27

Det framgår av en ny internationell undersökning bland användare av Facebook som datasäkerhetsföretaget F-secure gjort.

Facebook har alltså blivit vanligt på jobbet. 58 procent av de tillfrågade svarar att de kopplar upp sig på arbetstid – åtminstone ibland. 73 procent har inte lagt till chefen som vän.

Enligt undersökningen så är folk mest rädda för att deras aktiviteter online kan påverka deras anställning. Drygt var tredje, 35 procent, har lagt upp något på Facebook som de sedan ångrat.

Rädslan är också befogad. Olämpliga texter eller bilder kan sålla bort den som söker jobb. Allt fler arbetsgivare kontrollerar personer som söker jobb. Var fjärde googlar personer på Internet före en anställning. Andra arbetsgivare undersöker sociala medier som Facebook och Twitter. Läs mer.

•Nästan vartannat landsting förbjuder Facebook på arbetstid. Läs mer.

•Å andra sidan verkar svenskarna vara ett plikttroget folk som bara ägnar en kvart åt arbetsdagen åt privata ärenden, enligt en undersökning som Du&jobbet gjorde nyligen. Läs mer.

Publicerad: 2010-04-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!