Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fack vill bevara kyla-föreskrift

Arbetsmiljöverkets föreskrift om jobb i kyla måste vara kvar. Annars försämras skyddsombudens möjlighet att agera, anser facket.

Publicerad: 2010-10-13

Arbetsmiljöverket vill att föreskriften om arbete i kylda livsmedelslokaler (AFS 1998:02) tas bort. Handels kritiserar förslaget.

Enligt facket är arbete i kalla lokaler förknippat med flera arbetsmiljöproblem. Risken att skadas ökar när musklerna blir kalla och stela. I frysrum kan det uppstå farligt ammoniakläckage, som kan drabba personalen.
Handels vill tvärtom att mer uppmärksamhet ägnas arbetsmiljön i kylda livsmedelslokaler. Allt fler utrymmen i butikerna är svala – inte bara i mejerikylarna, enligt facket.

Skälet till att upphäva föreskriften är att Arbetsmiljöverket anser att reglerna i den täcks av andra mer övergripande bestämmelser. Verket medger att föreslaget får negativa konsekvenser. Arbetsgivare och skyddsombud kan behöva mer tid för att hitta rätt i föreskrifterna. För att underlätta lovar Arbetsmiljöverket att fram en temasida om arbetet i kylda livsmedelslokaler på sin webbplats.

Blir förslaget om att slopa föreskriften verklighet försvinner den från 1 april 2011.

Publicerad: 2010-10-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!