Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Facken måste betala skadestånd

Byggnads och Elektrikerförbundet måste betala skadestånd till det lettiska företaget Laval. Det har Arbetsdomstolen slagit fast i sin dom. Beloppet är 550 000 kronor.

Publicerad: 2009-12-02

De fackliga organisationerna ska också betala Lavals rättegångskostnader, cirka två miljoner kronor. Däremot får företaget avslag på sin begäran om ersättning för ekonomiska skador.

Det var i december 2007 som EG-domstolen gav besked om att stridsåtgärderna mot Laval vid skolbygget i Vaxholm hösten 2004 stred mot EG-rätten. Nu fastslår alltså Arbetsdomstolen ett allmänt skadestånd på 550 000 kronor för de olovliga konfliktåtgärderna.
När det gäller företagets begäran om ekonomiskt skadestånd så anser AD inte att bolaget kunnat visa att det lidit ekonomisk skada av konflikten och yrkandet avslås.

Domstolen är splittrad. Tre av de sju ledamöterna har en annan åsikt än majoriteten. En av de tre ansåg att skadeståndet skulle vara lägre än vad som blev fallet, och två av ledamöterna ansåg att Laval inte borde få något skadestånd överhuvudtaget.
De fackliga parterna i målet är Svenska Byggnadsarbetareförbundet,
avdelning 1 och Svenska Elektrikerförbundet. Byggnads ordförande, Hans Tilly, varnar i en kommentar för att domen får allvarliga konsekvenser.
– Hela Lavalmålet, från EG-domstolens dom i Vaxholmsmålet till regeringens förslag till Lavallag, öppnar för lönedumpning. När nu fackföreningar godtyckligt kan komma att tvingas betala stora skadestånd blir det svårt att arbeta för justa villkor för utländska byggnadsarbetare, säger han i ett pressmeddelande.

Bolagets juridiska ombud, Anders Elmér, tycker det är tillfredsställande att Laval får 550 000 kronor i allmänt skadestånd. En upprättelse för Laval, säger han till TT.

Publicerad: 2009-12-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!