Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Facken vill ha lag mot mobbning

Det krävs en ny lag för att stoppa mobbning i arbetslivet. Det anser företrädare för LO, TCO och Saco.

Publicerad: 2013-04-03

I somras föreslog fackförbundet Vision en lag mot mobbning på arbetet. Nu får förbundet stöd av företrädare för LO, TCO och Saco.

I en debattartikel i Dagens Nyheter begär tre jurister i de fackliga centralorganisationerna att regeringen tillsätter en utredning med uppdrag att presentera hur en lag mot mobbning skulle se ut, med Visions förslag som exempel.

De tre juristerna menar att det inte är acceptabelt att anställda i Sverige kan frysas ut och mobbas utan att någon ställs till svars. Skälet är att det saknas ett regelverk som räcker hela vägen.

Problemet, enligt juristerna, är att arbetsmiljölagen bara reglerar förhållandet mellan staten och arbetsgivaren. Arbetsmiljöverkets roll är att granska hur arbetsgivaren arbetar förebyggande mot kränkande särbehandling. Det gör att Arbetsmiljöverket inte kan gå in i individuella ärenden och ställa arbetsgivaren till svars när något väl har inträffat, t ex ett mobbningsfall.

Det finns ett skydd mot trakasserier i diskrimineringslagstiftningen. Men i arbetsrätten i övrigt finns det i dag inget att hämta för enskilda eller för fackförbund som vill hjälpa utsatta medlemmar, skriver juristerna.

•Enligt senaste arbetsmiljöundersökningen, Arbetsmiljön 2011, från Arbetsmiljöverket så säger nio procent, eller 425 000 personer, att de mobbas på sin arbetsplats.

Publicerad: 2013-04-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!