Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Facken vill ha mer pengar till regionala skyddsombud

Statens bidrag till de regionala skyddsombuden motsvarar 1 promille av samhällets kostnader för arbetsmiljöproblem. LO, TCO och Saco kräver nu ökade anslag av regeringen.

Publicerad: 2011-10-28

De regionala skyddsombuden spelar en viktig roll för arbetsmiljön på små arbetsplatser. Det konstaterar forskare från Högskolan Dalarna i en rapport, gjord på uppdrag av LO, TCO och Saco.

De statliga bidragen till verksamheten har minskat sedan 1991. Det har dock kompenserats med att facken ökat sina anslag.

Det finns dock en gräns för vad medlemsförbunden klarar av, menar de fackliga centralorganisationerna, som därför uppmanar regeringen att öka statsbidraget för de regionala skyddsombuden.

Enligt facken kostar verksamheten 164 miljoner kronor per år. Statens bidrag av detta är 100 miljoner kronor.

Samtidigt kostar arbetsmiljöproblem samhället omkring 100 miljarder kronor per år, enligt en analys av Arbetsmiljöverket. Det gör att statsbidragen till de regionala skyddsombuden motsvarar 1 promille av samhällets kostnader.

Kraven på de regionala skyddsombuden blir också allt större, i och med att antalet mindre arbetsställen ökar. Antalet företag med mellan 1 och 49 anställda ökade med 14 procent från 2005 till 2009. Nära hälften av ökningen gäller företag med färre a?n nio anställda, där de regionala skyddsombuden ofta agerar.

Antalet arbetsplatser som de regionala skyddsombuden besökte ökade under samma period med 37 procent, medan antalet heltidsanställda ombud bara ökade med 6 procent.

Arbetsmiljöarbetet handlar också mer om psykosociala problem, hot, våld och stress, som gör att de regionala skyddsombuden behöver en bred kompetens, menar forskarna.

Publicerad: 2011-10-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!