Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Familjen har stor betydelse för pensionsåldern

Många äldre går i pension i förtid, eftersom familj och vänner förväntar sig det av dem. Det framgår av en ny undersökning.

Publicerad: 2010-02-22

Det är det norska Senter for seniorpolitikk (SSP), som undersökt personer i åldern 57-65 år, som fortfarande var aktiva i arbetslivet, med två års mellanrum. Efter två år hade en fjärdedel gått i pension. Det visar sig att en av tre av pensionärer säger att det är familjen och nära vänner som tycker att de borde ha pensionerat sig.
Åsmund Lunde, direktør i Senter for seniorpolitikk (SSP), säger till tidningen Dagens Næringsliv, att han är mycket överraskad över hur stor påverkan familj, vänner och kollegor har för människors beslut att gå i pension eller fortsätta arbeta. Omgivningen förväntar sig att du ska bli pensionär så fort som möjligt.
Enligt undersökningen har också möjligheter att lära sig nytt och få nya arbetsuppgifter stor betydelse för om äldre ska jobba vidare eller sluta. Att känner sig värdesatt och viktig på jobbet är också betydelsefullt.

Publicerad: 2010-02-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!