Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Farliga byggbranschen okunnigast

Nästan vartannat företag saknar grundläggande kunskaper om arbetsmiljö. Det framgår av Arbetsmiljöverkets besök på 1 600 arbetsplatser.

Publicerad: 2010-10-29

Nyhet-101029

Arbetsmiljöverket har inspekterat företag med 10-50 anställda som inte fått besök tidigare. Samtliga branscher ingick, undantagna var bara jord- och skogbruk, tillverkning och handel där Arbetsmiljöverket nyligen genomfört tillsynsinsatser.

Arbetsmiljöverket ville ta reda på om företagen hade planer för systematiskt arbetsmiljöarbete, om de bedömde arbetsmiljörisker och vilka kunskaper om arbetsmiljö som fanns hos arbetsgivare och arbetstagare.

Av de 1 600 besökta arbetsställena fick 700 anmärkningar.

– Det är allvarligt att nästan vartannat företag saknar kunskap om arbetsmiljö, sade Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsmiljöverket, när han redovisade resultatet.

Bygg och anläggning var den bransch som hade sämst resultat, av de 320 besökta arbetsplatserna hade 52 procent bristande kunskaper. Något som är extra allvarligt, mot bakgrund av att byggsektorn är en av de allra farligaste branscherna.

Arbetsmiljöverkets inspektioner ingår i EU:s årliga arbetsmiljövecka, med temat ”hållbart arbetsliv” och presenterades på årets arbetsmiljöriksdag.

Publicerad: 2010-10-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!