Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Farligast på bygget för unga män

För tredje året i rad ökar antalet arbetsskador bland unga. Risken att råka ut för ett olycksfall i arbetet är större för ungdomar än för äldre.

Publicerad: 2012-04-20

Förra året anmäldes drygt 3 800 arbetsolyckor, som ledde till sjukfrånvaro, bland ungdomar i åldern 16-24 år. En ökning med 17 procent jämfört med 2010. Bland övriga åldrar har antalet arbetsolyckor ökat med 2 procent under samma period.

Mellan 2006 och 2011 dog 36 ungdomar mellan 16 och 24 år på jobbet. 31 av dem var män och 5 kvinnor.

Sett till antalet arbetsskador är de farligaste branscherna för unga kvinnor omsorg och sociala tjänster. Byggbranschen är farligast för unga män.

Arbetsmiljöverket genomför sin årliga inspektion av ungdomars arbetsplatser under perioden april-september. 825 besök är planerade.

Vid fjolårets tillsyn upptäckte Arbetsmiljöverkets inspektörer brister hos 40 procent av arbetsgivarna. Det brast framför allt i rutiner för introduktion och handledning, riskbedömning och uppföljning.

Senare i år kommer Arbetsmiljöverket att göra en särskild insats för att upplysa och engagera ungdomar som är på väg ut i arbetslivet.

Publicerad: 2012-04-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!