Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Farligt för butikskontrollanter

Butikskontrollant är ett av Sveriges farligaste jobb. En förklaring är att för mycket fokus inriktas på att gripa snattare.

Publicerad: 2011-08-26

Hot och våld är en vanlig arbetsmiljörisk för väktare. Det är det näst farligaste yrket efter poliser. Bland de olika väktartjänsterna är civilklädda butikskontrollanter på första plats när det gäller risker.

Det framgår av en rapport från BYA (Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd), om butikskontrollanternas arbetsmiljö 2011.

Enligt BYA är det den ensidiga fokuseringen på gripanden som leder till att yrkesgruppen toppar ligan o?ver mest misshandlade väktare.

BYA är tveksam till om det är verkligen är så att det finns ett samband mellan antalet gripna snattare och minskat svinn. Men det ses som en sanning, vilket leder till ökade risker för konfrontation, hot och våld. BYA menar att fokus bör flyttas från gripanden till andra metoder för att minska svinnet.

Inriktningen på gripandet leder också till att många kontrollanter inte bär sin skyddsväst med motiveringen att det då blir lättare för en snattare att identifiera dem som butikskontrollanter. Samma sak gäller för larmutrustning.

I rapporten redovisar BYA ett antal förslag för att förbättra kontrollanternas arbetsmiljö, bl a förbättrad tillbudsrapportering. Nämnden är också positiv till att införa dubbelbemanning, men det måste dock måste kompletteras med utbildning.

Publicerad: 2011-08-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!