Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Farligt kommentera jobbet på nätet

Många kommenterar sin arbetsgivare på sociala medier. Men det kan få negativa följder.

Publicerad: 2011-09-07

En undersökning som konsultföretaget Navigio Rekrytering & Ledarskap beställt visar att var tredje arbetande person (31 procent) ofta kommenterar sin arbetsgivare, chef, arbetsplats eller kollegor i sina inlägg på Facebook eller andra sociala medier.

Bland de yngre som förvärvsarbetar, 16-29 år, är det mer än varannan (54 procent) som kommenterar arbetsplatsen på nätet.

79 procent av befolkningen använder sociala medier: Facebook, Twitter och bloggar. Det är fler som gör det i privata sektor: 34 procent, mot 26 procent av de offentligt anställda.

Men rapporten visar också att många inte känner till att negativa inlägg om jobbet eller chefen kan leda till uppsägning.

Det fick tre anställda på ett företag i Piteå erfara. De avskedades för att ha uttryckt sig hotfullt mot en av företagets chefer på Facebook.

Företagsledningen anser att en av de anställdas inlägg är så allvarligt att den gjort en polisanmälan för olaga hot, skriver Piteå-Tidningen.

De tre avskedade förklarar att de bara velat skämta och tycker att det borde har räckt med att företaget varnat dem.

Publicerad: 2011-09-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!