Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Farligt svetsa vid fjärrvärmejobb dödsolycka utreds

Giftig gas kan ha orsakat tre olyckor vid installation av fjärrvärme. Vid en av olyckorna omkom en 23-årig licenssvetsare. Arbetsmiljöverket utreder nu händelserna.

Dödsolyckan inträffade i förra veckan när 23-åringen skulle dra in fjärrvärme i en villa i Tranås. Han arbetade ensam och hittades svårt skadad av en kollega. Mannen avled senare på sjukhus.
Liknande olyckor har tidigare inträffat i Kumla och Stockholm.
De har det gemensamt att de skett i samband med avluftning av fjärrvärmen.

Publicerad: 2009-11-06

Arbetsmiljöverkets inspektörer utreder olyckorna. Vad som exakt orsakat händelserna är ännu oklart. Det kan ha funnits gasrester i rören, svetsrök eller låg syrgashalt som har lett till att de drabbade snabbt förlorat medvetandet.

Arbetsmiljöverket varnar på sin hemsida för dessa typen av arbeten och trycker på vikten av att göra riskbedömningar vid dessa arbeten. Arbetsmiljöverket betonar att luften och rester av gas, som kan finnas kvar i rörledningarna, ska ledas ut i fria luften och inte hamna i det utrymme, där arbetstagare befinner sig.

Publicerad: 2009-11-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!