Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Färre arbetare kan semestra borta

Var tredje arbetare kan inte göra någon resa på semestern och har heller ingen tillgång till fritidshus. Bland tjänstemännen är det var sjätte.

Publicerad: 2012-06-19

Det är stora klasskillnader i våra semestervanor. Och skillnaderna har förstärkts de senaste åren, enligt en ny LO-rapport.

Enligt rapporten så har andelen arbetare som varken har gjort en semesterresa eller har tillgång till fritidshus ökat med drygt fem procentenheter, från 27 till 32 procent. En så stor ökning på så kort tid har inte uppmätts sedan början av 1990-talet. Det är bland de högsta andelar som uppmätts sedan 1984, då undersökningarna startade.

I gruppen ej facklärda arbetare är andelen hela 36 procent. Här finns yrken där kravet på utbildning efter grundskola är mindre än två år, t ex bussförare, sjukvårdsbiträde och truckförare.

Bland tjänstemännen är det de lägre tjänstemännen som varken gjort en semesterresa eller har fritidshus, 24 procent. Bland tjänstemännen på mellannivå är det 13 procent och bland högre tjänstemän 9 procent.

Publicerad: 2012-06-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!