Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Färre barn låter mindre

Att minska barngrupperna på förskolan är effektivast för att minska stress och ljudnivåer. Det framgår av en ny studie.

Publicerad: 2011-08-16

Höga ljudnivåer är ett problem på många förskolor. I ett projekt från Umeå universitet har man på 17 förskolor testat olika åtgärder för att se vad som kan förbättra ljudmiljön bäst. Det visar sig att bullret går att få ner med både ljuddämpande bord och leksaker som inte skramlar. Men allra effektivast var en minskning av barngruppen från 17 barn till 15 under ett halvår.

– Det fungerar både på stress och på upplevelsen av ljudmiljö, säger Fredrik Sjödin, doktorand vid Umeå universitet, till TT.

Omkring 100 förskolelärare och barnskötare har ingått i projektet.

•Buller och stress är vanliga problem inom förskolan. Enligt undersökningen Arbetsmiljö 2009 säger mer än varannan förskollärare (59 procent) att de är utsatta för störande buller och nästan varannan (48 procent) barnskötare. 58 procent av förskollärarna säger också att de utsätts för negativ stress i arbetet.

Publicerad: 2011-08-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!