Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Färre får besvär av jobbet

Fysiska och psykiska besvär som orsakats av jobbet har minskat under de senaste tio åren, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket och SCB. Men nedgången har stannat av.

Publicerad: 2012-09-27

2003 var det år då andelen arbetsorsakade besvär, både fysiska och psykiska, var som högst i Sverige. Nu rapporteras färre besvär. Andelen som uppger att de har varit sjukfrånvarande fem veckor eller mer på grund av arbetsrelaterade besvär har också sjunkit. Detta framgår av den s k Besvärsundersökningen, som Arbetsmiljöverket gör tillsammans med SCB sedan 1991.

2003 hade 16 procent av kvinnorna fysiska besvär på grund av jobbet. I år är andelen 9 procent. Även männen har fysiska besvär i mindre utsträckning, 8 procent att jämföra med 12 procent år 2003. Även stress och andra psykiska påfrestningar har minskat jämfört med 2003. För kvinnorna sjönk de från 14 till 10 procent, för männen från 8 till 6 procent. Värt att notera är dock att varken de fysiska eller psykiska besvären har fortsatt att sjunka. Siffrorna är samma för 2012 som för  2010.

– Tittar vi på längre sikt är utvecklingen positiv, men den nedåtgående trenden har planat ut de senaste två åren, så det gäller att hålla ögonen öppna och se hur det utvecklas framöver, säger Ann Ponton Klevestedt, chef för statistikenheten på Arbetsmiljöverket.

Rapporten visar också att arbetare har mer besvär av fysisk belastning, medan tjänstemän oftare har besvär av stress och psykisk påfrestning. Kvinnor har överlag mer besvär av yrkeslivet.

Mikael Sjöberg, Arbetsmiljöverkets generaldirektör, menar att arbetsplatserna fått bukt med en del av de utpräglade fysiska besvären och stressen, men säger också:
– Som alltid måste arbetsgivarna uppmärksamma både gamla och nya risker. Siktet måste fortsatt vara på att förbättra arbetsmiljön och besvären.

De vanligaste orsakerna till besvär, för både kvinnor och män,  är:

1. Stress och psykiska påfrestningar.

2. Påfrestande arbetsställningar

3. Tung manuell hantering

För kvinnor är den vanligaste orsaken till besvär stress och andra psykiska påfrestningar, bland män påfrestande arbetsställningar. Bland kvinnorna är lärare, läkare, socialsekreterare och kuratorer överrepresenterade vad gäller stress. Bland männen uppger målare, lackerare, skorstensfejare och VVS-montörer oftare än andra att de har besvär pga påfrestande arbetsställningar.

Endast 12 procent
av dem som haft besvär har anmält det till Försäkringskassan. Vanliga orsaker till detta är att man inte ansett att besvären varit tillräckligt allvarliga eller att det inte lönar sig att göra en skadeanmälan.

Läs rapporten här

Publicerad: 2012-09-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!