Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Färre taxichaufförer hotas

Det har blivit säkrare sett på lång sikt att köra taxi. Ändå har var femte taxiförare hotats på sin arbetsplats.

Publicerad: 2010-08-24

Det framgår av en ny rapport från Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA), som bygger på en undersökning av SCB. Enligt rapporten så drabbade förra året omkring 2 300 av Sveriges cirka 23 400 taxiförare av våld. Mer än 4 600 utsattes för hot. På tio års sikt innebär det att de farliga situationerna minskat. Då utsattes en av tre taxiförare för hot och en av åtta för våld.

Maria Vigren, projektledare vid TYA, tror att minskningen framför allt beror på att det blivit lättare att få tillstånd för skyddskamera, och att brott mot taxiförare bedöms som brott mot trafiktjänsteman vilket ger strängare straff.

Enligt TYA så är unga förare i storstäderna med invandrarbakgrund de mest utsatta för våld och hot. De får också ta emot kränkande ord från kunder i större omfattning än kollegor utan invandrarbakgrund.

För att förbättra säkerheten och minska problemen vill både taxiförarna och TYA ha mer utbildning i att bemöta hotfulla eller drogpåverkade personer.

Publicerad: 2010-08-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!