Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fast anställda slits av tillfälliga kollegor

Arbetsplatser med många tillfälligt anställda ger en sämre arbetsmiljö för alla, enligt en ny undersökning från fackförbundet Handels.

Publicerad: 2012-11-12

Av undersökningen framgår att drygt en fjärdedel, 28 procent, av anställda i butiker har ett tillfälligt jobb. Rapporten ”Utarbetad eller utbytbar” visar att arbetsmiljön försämras för alla på en arbetsplats med många visstidsanställda. Stress, utmattning och sämre relation med chefen är vanligare.

Så här reagerar de tillsvidareanställda på arbetsplatser med mycket tillfällig bemanning, jämfört med arbetsplatser med låg grad av tillfällig bemanning.

o Nära sex av tio kommer alltid eller ofta hem utmattade från jobbet mot färre än fyra av tio på jobb med få tillfälliga.

o Nära fyra av tio är stressade, jämfört med 19 procent med få tillfälliga.

o Nästan hälften beskriver relationerna mellan ledningen och de anställda som ”inte särskilt goda” eller ”inte alls goda”. Motsvarande andel på arbetsplatser med liten tillfällig bemanning är 22 procent.

Enligt Handels mår de tillsvidareanställda sämre eftersom de tvingas ta ansvar för att hålla ihop verksamheten, hoppa in då det saknas personal och ständigt lära upp nyanställda.

– Debatten har hittills handlat mycket om att de visstidsanställdas hälsa påverkas negativt av otrygga jobb, men problemet är mycket större än så. Hela arbetsplatsen drabbas när ett företag sätter de tillfälliga anställningarna i system, säger Susanna Gideonsson, Handels 1:a vice ordförande.

Under de senaste åren har tim- eller behovsanställningar där personer rings in med kort varsel, ökat på bekostnad av tryggare visstidsanställningar som vikariat och provanställningar.

1 024 personer har svarat på undersökningen som genomfördes bland Handels medlemmar under sommaren 2012.

Publicerad: 2012-11-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!