Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fattiga barn blir lättare utbrända som vuxna

En välordnad barndom med goda villkor skyddar dig mot att bli utbränd på jobbet, flera årtionden senare.

Publicerad: 2011-11-16

Det är en slutsats man kan dra av en ny studie, gjord av forskare vid Arbetshälsoinstiutet i Finland, tillsammans med Erasmus-universitetet i Holland.

Undersökningen bygger på material som samlats in i ett projekt, kallat Friska barn, som startade redan på 1950-talet. Studien omfattar drygt 500 personer.

Resultatet är att de erfarenheter vi har i barna- och ungdomsåren påverkar oss i arbetslivet flera årtionden senare. Välbärgade föräldrar, framgångsrik skolgång och hög utbildningsnivå skyddar mot utmattningdepression. Det motsatta gäller också: ogynnsamma förhållanden när vi är små kan försämra hur vi mår på jobbet.

Men det finns hopp: ett dåligt utgångsläge när vi är unga kan kompenseras av ett bra och engagerande arbete och framgång senare i arbetslivet.

– Om vi vill förlänga arbetslivet måste vi se till att främja välbefinnandet under hela livet, inte bara när pensionsåldern närmar sig, säger docent Jari Hakanen, äldreforskare vid Arbetshälsoinstutet, i ett pressmeddelande.

Publicerad: 2011-11-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!