Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fel att avskeda truckförare

En truckförare vid Väja pappersbruk avskedades efter en arbetsolycka. Det finns ingen grund att avskeda mannen, slår nu Arbetsdomstolen fast.

Publicerad: 2010-09-02

Arbetsplatsolyckan inträffade i mars förra året vid pappersbruket i Väja. En pappersrulle som vägde 3,2 ton skulle lyftas på en gaffeltruck, men den rullade av och krossade båda benen på en anställd.

Företaget, Mondi Dynäs, ansåg att olyckan var truckförarens fel och avskedade mannen. Han hade varit  oförsiktig och betett sig grovt vårdslöst, ansåg bolaget.

AD hänvisar i sin dom till paragraf 18 i lagen om anställningsskydd, Las, som anger att en arbetstagare får avskedas endast i flagranta fall där denne grovt a?sidosatt sina a?ligganden mot arbetsgivaren.
AD anser inte att det är bevisat att truckföraren agerat grovt vårdslöst. Företaget hade därför inte rätt att avskeda mannen och avskedandet ogiltigförklaras.
Avskedandet har inneburit en synnerligen allvarlig kränkning, enligt AD. Bolaget döms därför att betala skadestånd på 120 000 kronor samt lika mycket som ersättning för utebliven lön.

Mannens fack är nöjd med domen.
– Nu har det slagits fast att man har rätt att göra fel utan att behöva avskedas, säger avdelningsordföranden Sven Sollén, till Dagens Arbete.

(AD, dom nr 59/10).

Publicerad: 2010-09-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!