Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fel yrke är hälsorisk – byt bana

Den som väljer fel yrke riskerar hälsan och får sämre utveckling i arbetet. Det framgår av en ny studie från Stockholms universitet.

Publicerad: 2009-12-01

Mer än var fjärde som har fast jobb och hälften av alla med tillfällig anställning tycker att de har fel yrke. Det påverkar både hälsan, lärandet och utvecklingsmöjligheterna i arbetet. De som valt fel säger också att de får sämre stöd från cheferna och mindre inflytande, enligt en doktorsavhandling av Sara Göransson, vid psykologiska institutionen, Stockholms universitet.

Sara Göransson anser att förutom att det påverkar individens egen hälsa och utveckling går det också ut över organisationens utveckling och hållbarhet. Hon menar att individer som ser en negativ inverkan på hälsan från arbetet ger mindre tillbaka till organisationen på olika sätt, och vill inte heller vara kvar om de kan välja.

I en annan studie i avhandlingen visar Sara Göransson att anställda på ett sjukhus som fick vara delaktig i en förändring mådde bättre och hade mer positiva attityder till sin arbetsgivare än personalen på ett annat sjukhus där förändringen genomförts utan delaktighet från de anställda.

Publicerad: 2009-12-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!