Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Felbyggda toaletter var inte arkitektens fel

Toaletterna på sjukhuset kunde inte användas på grund av arbetsmiljöskäl. Arkitekternas fel, ansåg Landstinget Västernorrland, och krävde skadestånd – utan framgång.

Publicerad: 2011-02-18


Nyheter-110218

Landstinget Västernorrland skulle bygga om en del av Örnsköldsviks sjukhus och anlitade två arkitektfirmor. Problemet var bara att Arbetsmiljöverket hade synpunkter på ombyggnaden.

Enligt Arbetsmiljöverkets inspektion så var utrymmet vid toaletterna för trångt och vårdpersonalen tvingades arbeta i ergonomiskt felaktiga ställningar. Arbetsmiljöverket rekommenderar ett utrymme på 80 centimeter på båda sidorna om toaletten, för att vårdarna ska ha plats att hjälpa patienter.

Landstinget valde därför att bygga om toaletterna, för att uppfylla Arbetsmiljöverkets synpunkter.
Landstinget Västernorrland stämde sedan arkitektfirmorna och krävde skadestånd på tre miljoner kronor. Enligt Landstinget hade arkitekterna, enligt avtalet, varit skyldiga att ta hänsyn till arbetsmiljölagen, vilket de inte gjort.

Ångermanlands tingsrätt betonar i sin dom att Arbetsmiljöverkets råd för toalettutrymmen inte är juridiskt bindande.
Tingsrätten påpekar att Arbetsmiljöverket inte beslutat att stoppa användningen av toaletterna, inte heller ställt något krav med vite om att Landstinget skulle bygga om dem.
Rätten anser att i vissa toaletter är utrymmena så trånga att det ska ses som ett fel i arbetet. Men rätten skriver också att toaletter tidigare har byggts om på liknande sätt, utan att Landstinget eller andra myndigheter reagerat.

Ångermanlands tingsrätt anser därför inte att arkitekterna kan lastas för att ha varit vårdslösa, försumliga eller ansvariga för felaktigheterna. De är därför inte skyldiga att stå för kostnaderna för Landstingets ombyggnad.

Landstinget Västernorrland tvingas nu betala motparternas rättegångskostnader på drygt 1 miljon kronor.

Publicerad: 2011-02-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!