Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fem dog i hissolyckan – kan ha varit felmonterad

OLYCKA Fem personer dog i måndags då en hiss på en byggarbetsplats föll till marken. Den pågående förundersökningen har nu utvidgats till att omfatta ytterligare två fall av arbetsmiljöbrott.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2023-12-13

Enligt tillverkaren hade hissen inte installerats korrekt. Bilden är på samma typ av hiss men från en annan byggarbetsplats. Foto: Alimak Group

Det var i måndags som en hiss på en byggarbetsplats i Sundbyberg norr om Stockholm föll 20 meter mot marken. Fem personer omkom. Åklagaren startade i måndags en förundersökning avseende arbetsmiljöbrott, grovt brott i fem fall. Den har nu utvidgats till att omfatta ytterligare två fall av arbetsmiljöbrott. Dessa avser framkallande av fara för annan.
– De nya brottsmisstankarna handlar om två personer som undgick att följa med hissen i fallet, säger senior åklagare Gunnar Jonasson, som är förundersökningsledare, på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, i ett pressmeddelande.

Företaget Alimak Group, som har tillverkat den hiss som var inblandad i olyckan, uppger i ett pressmeddelande att de gjort observationer på olycksplatsen. Två av de så kallade mastsektioner som ska hålla hissen på plats har inte varit ihopbultade vilket skulle kunnat ha orsakat att hisskorgen föll till marken. Detta är en väsentlig avvikelse från installationsinstruktionerna, skriver företaget.

Förundersökningsledare Gunnar Jonasson kommenterar i ett pressmeddelande företagets uppgifter såhär:
– Förundersökningen pågår och sekretess råder i ärendet. Jag kan i dagsläget inte kommentera de bedömningar som redovisas i pressutskicket. Vi noterar att företaget har lyft fram att det ska finnas tydliga instruktioner för montage av hissen.

Ännu är de fem personerna som omkom inte identifierade och Rättsmedicinalverket är inkopplade för att säkerställa identiteten.

Förutom Polisen och Arbetsmiljöverket utreder även Statens haverikommission olyckan.

I ett uttalande på regeringens hemsida skriver Statsminister Ulf Kristersson och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg att ”Allt måste göras för att utreda orsakerna till det inträffade så att något liknande inte inträffar igen.”

Vikarierande generaldirektör på Arbetsmiljöverket Håkan Ohlsson säger till Sveriges Radio att det är den värsta olyckan på en arbetsplats sedan Estonia.

Redan innan den tragiska hissolyckan hade statistiken över dödsolyckor på arbetet slagit ett dystert rekord. Medräknat de fem omkomna i hissolyckan har hittills 59 personer omkommit i olyckor på jobbet i år.

 

Foto: Alimak Group

Publicerad: 2023-12-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!