Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fem önskningar för att trivas på kontoret

Publicerad: 2014-10-23

Det är viktigt med naturliga detaljer i kontorsmiljön, som grönska och dagsljus. Här är listan över det vi helst vill ha på kontoret.

I en ny rapport har 3 600 kontorsanställda i åtta länder, bl a Sverige, tillfrågats om sin arbetsmiljö. Studien visar på vikten av naturliga element på kontoren. De ökar produktiviteten, förbättrar hälsan och välbefinnandet, samt gör oss mindre stressade.

Bland anställda i Sverige som arbetar på kontor är det följande faktorer som är mest efterfrågade:

  1. Naturligt ljus, 39 procent
    2. Havsutsikt, 33 procent
    3. Privat kontor, 26 procent
    4. Ljusa färger, 22 procent
    5. Levande växter inomhus, 18 procent

Fyra av tio i undersökningen säger att de är mest produktiva vid sitt eget skrivbord i privat kontor. Tre av tio föredrar öppna landskap. Vad kontorsanställda anser som viktigt skiljer mellan länderna. Svenskar och tyskar vill helst jobba i fred vid eget skrivbord medan spanjorerna gärna sitter i kontorslandskap.

I kontor som har sådant som grönska och solljus, ökar välbefinnandet med 13 procent och produktiviteten med 8 procent, enligt rapporten. Trots att så dagsljus skattas högst av alla är det 42 procent som inte har något naturligt ljus på arbetsplatsen och 7 procent saknar fönster.

Studien är gjord på uppdrag av matt- och golvtillverkaren Interface.

Publicerad: 2014-10-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!