Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fler aktioner mot dålig arbetsmiljö

Brotten mot arbetsmiljön har ökat betydligt, 33 procent hittills i år, och allt fler skyddsombud kräver åtgärder för bättre arbetsmiljö, enligt uppgifter som redovisas i det nya numret av Du&jobbet.

Publicerad: 2010-10-29


Nyhet-1010292

Rekordmånga skydds- och arbetsmiljöombud använder sin lagliga rättighet att påverka arbetsmiljön. Vid nära 300 tillfällen har ombuden anmält försumliga arbetsgivare till Arbetsmiljöverket. En ökning jämfört med samma tid ifjol. Rätten att stoppa arbetet har skyddsombuden hittills i år använt 60 gånger. En avsevärd ökning, 71 procent, jämfört med samma period förra året.

Även Arbetsmiljöverket agerar allt oftare mot arbetsgivare. Hittills i år har 206 ärenden lämnats till polis och åklagare för åtalsprövning, mot 170 förra året. Det märks också i statistiken över antalet anmälda arbetsmiljöbrott, som ökat med en tredjedel i år.

Mats Palm, chefsåklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, i Malmö, har ingen riktig förklaring till ökningen.
– Vi spekulerar i att den ekonomiska krisen möjligen kan ha påverkat företagen. Man slarvar och lägger inte ner pengar på arbetsmiljö, säger han till Du&jobbet.

En annan förklaring kan vara att det händer något med arbetsmiljöbrotten numera; allt fler leder till åtal. Sedan den 1 januari 2009 finns en särskild enhet för miljö- och arbetsmiljömål. Under dess första år ökade antalet lagföringar med 100 procent!

•Läs hela artikeln i Du&jobbet, nr 9 2010!

Publicerad: 2010-10-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!