Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fler borta från jobbet på grund av sjukdom

Allt färre är friska hela året, visar senaste Jobbhälsobarometern som tas fram av Sveriges Företagshälsor.

Publicerad: 2012-09-19

Det är allt färre som inte har haft en enda sjukdag under de senaste tolv månaderna, visar Jobbhälsobarometern, som bygger på närmare 5 000 telefonintervjuer, utförda under försommaren.

År 2010 uppgav 42 procent av landets anställda att de inte haft några sjukdagar alls under den senaste 12-månadersprioden. 2012 var motsvarande andel s k helårsfriska endast 36 procent.

Det finns stora skillnader mellan åldrarna
. I gruppen fyllda 55 år hade 43 procent varit helårsfriska, i åldersgruppen upp till 40 år uppgav bara 3o procent att de inte haft någon sjukfrånvaro under året. Den äldre gruppen tror dessutom i dubbelt så stor omfattning att de kommer att klara sig utan sjukdagar det kommande året. Dock har det även i denna grupp blivit fler som tror att de kommer att få sjukdagar framöver.

Det finns också skillnader mellan olika sektorer. Landstingen och kommunerna har lägst andel helårsfriska, 29 procent respektive 32 procent, att jämföra med 37 procent inom privat och 38 procent inom statlig sektor.

Publicerad: 2012-09-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!