Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fler flickor söker till byggprogrammet

Publicerad: 2018-09-12

Fler flickor utbildar sig till byggnadsarbetare. Både arbetsgivarna och facket ser det som ett resultat av parternas arbete för att bryta mansdominansen inom branschen.

För tredje året i rad ökar antalet kvinnliga sökande till gymnasiets bygg- och anläggningsprogram. Skolverkets preliminära statistik visar att 600 tjejer sökte till programmet inför läsåret 2018/19, jämfört med 533 föregående år.

Det är fortfarande en stor majoritet pojkar som söker. Det totala antalet sökande detta år var 6 200. Men i en bransch som är extremt mansdominerad, ser företrädare för både facket och arbetsgivarna andelen kvinnliga sökande som ett framsteg. Bara 1,5 procent av de utbildade byggnadsarbetarna är idag kvinnor.

Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier, säger i en kommentar att ökningen kan bero på medlemsföretagens aktiva satsningar på att värva kvinnor till branschen. Hon fortsätter:

”Nu är det viktigt att skolorna ser till att välkomna alla sökande som kommit in på utbildningarna. Det gäller allt från arbetsmiljö och gemenskap till kvalitativa studier då det fortfarande är hård konkurrens om eleverna. Det blir en stor uppgift för våra gymnasier att välkomna alla nya till vår bransch.”

Även Johan Lindholm, ordförande för Byggnadsarbetareförbundet, är nöjd. Han säger i ett pressmeddelande:

”Det är oerhört glädjande att fler tjejer nu söker till byggprogrammen. Det är detta som vi i Byggnads har arbetat för under många år. Tillsammans med Byggcheferna så har vi gått i bräschen för att stoppa machokulturen, ifrågasätta unkna värderingar och få fler tjejer att söka sig till byggbranschen.”

Byggnads har som mål att 2022 ha 5 procent kvinnliga medlemmar. Idag är andelen 1,5 procent.

Sverige har en starkt könsuppdelad arbetsmarknad. Bara tre av de 30 vanligaste yrkena har en någorlunda jämn könsfördelning, nämligen: butikssäljare, kockar/kallskänkor samt gymnasielärare, enligt SCB.

// JONAS FOGELQVIST

Publicerad: 2018-09-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!