Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fler hälsoinspiratörer ska få igång anställda

Publicerad: 2009-05-11

Hälsoinspiratörerna på HSB Stockholm

Det har blivit allt vanligare att företagen använder sig av hälsoinspiratörer för att få fart på friskvårdsarbetet i organisationen. HSB Stockholm har sju personer på olika avdelningar som ska inspirera personalen till att bli fysiskt aktiva.

Till sin hjälp i år har de företagets egen klassiker. Den består av tre moment: en stegmätartävling, promenader på 5 eller 10 kilometer, samt ett motionslopp alternativt simning 1000 meter. Andra aktiviteter i HSB:s hälsoprogram är viktminskning och poweryoga.

– Vi började med hälsoinspiratörerna för fyra år sedan. De ska inte bara bestå av hälsofreaks. Vi vill att de ska inspirera andra. Man ska känna igen sig i dem, förklarar Karin Thoresson, personalkonsult med arbetsmiljöansvar på HSB Stockholm.

HSB Stockholm har jobbat systematiskt flera år med hälsofrågor.
– Först var det lite motstånd från chefer och personal, man såg det som något för fritiden bara. Men med tiden har det blivit allt mer accepterat, säger Karin Thoresson som berättar att hälsosatsningen är en ganska sparsam investering, som görs med en tajt budget.

Företaget har flera sätt att mäta effektena av hälsoinsatserna. Dels i hårdfakta som sjukskrivningstal, men också i friskfaktorer som välmående och trivsel. Det finns också en social aspekt, påpekar Karin Thoresson, i form av ökad gemenskap på jobbet.

Sjukskrivningarna har minskat: 2005 låg sjukfrånvaron på över 7 procent och ifjol var den nere i 4,8 procent. Målet i år är 4,5 procent.
– Den medarbetarundersökning som vi gjorde senast visade att personalen tyckte att vår friskvård översteg personalens förväntningar, säger Karin Thoresson. Företagets friskvårdsbidrag utnyttjas av ungefär hälften av personalen. Till klassikern har hittills 25 procent, eller 80 personer, av de anställda anmält sig.

– Forfarande är det en stor grupp som vi får kämpa för att få med i aktiviteterna. Det gäller att inte ge upp. Det får inte vara för omfattande moment, de ska anpassas till alla, inte bara de redan frälsta. (Fotnot: Enligt en bedömning från hälsoföretaget Proformia för ett par år sedan fanns det minst 10 000 hälsoinspiratörer i som fått utbildning av kommuner och landsting).

Publicerad: 2009-05-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!