Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fler hårda ord när jobbet ska spara

Nedskärningar gör tonen råare på arbetsplatserna. Det framgår av en ny undersökning.

Publicerad: 2012-04-25

Omorganisationer och personalminskningar går ut över klimatet på ett företag. Konflikterna ökar och tonen hårdnar, åtminstone om man får tro en enkät som det danska fackförbundet FOA gjort bland 1 600 medlemmar.

Enligt undersökningen så säger mer än var tredje (37 procent) anställd som upplevt nedskärningar på jobbet att tonen hårdnat och konflikterna ökat. På övriga arbetsplatser är det bara var femte (18 procent) som tycker det. Något som bekymrar Inger Bolwinkel, förbundssekreterare i FOA:

– En hård ton är starten på en ond cirkel. Det ger en dålig psykisk arbetsmiljö, som lätt leder till sämre trivsel och ökad sjukfrånvaro. Till slut går det gå ut över medborgarna, säger hon i ett pressmeddelande.

Nästan 6 av 10 medlemmar i förbundet säger att de har fått mer att göra på jobbet det senaste året på grund av nedskärningar.

FOA (Fag og Arbejde) är Danmarks tredje största fackförbund med cirka 203 000 medlemmar och organiserar anställda inom sjukvården, äldreomsorgen osv.

Publicerad: 2012-04-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!