Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fler kontroller av kriminalitet i arbetslivet

De myndighetsgemensamma kontrollerna av kriminalitet i arbetslivet får nu extra resurser. Människohandel, exploatering och ekonomisk brottslighet ska bekämpas.

Publicerad: 2021-04-12

Riskbranscher ska inspekteras. Foto: Colourbox

Regeringen har avsatt permanenta medel för samverkan mot arbetslivskriminalitet. Arbetsmiljöverket får 30 miljoner extra per år för att utöka de kontroller som görs på arbetsplatser där man misstänker exploatering av främst utländsk arbetskraft.

Kontrollerna görs gemensamt av flera myndigheter – förutom Arbetsmiljöverket bland andra polisen, Migrationsverket, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket. Syftet är inte minst att upptäcka när personer arbetar svart, till för låga löner och/eller utan arbetstillstånd, då människohandel förekommer samt när ekonomisk brottslighet bedrivs. För Arbetsmiljöverkets del tillkommer att uppdaga brott mot arbetsmiljöregler. De extra medel som nu anslås ska fördelas mellan deltagande myndigheter.

Samarbetet mellan myndigheterna inleddes 2018. Sedan dess har drygt 4 200 kontroller genomförts. Flera riskbranscher har identifierats och dessa kommer att prioriteras i det fortsatta kontrollarbetet. Det handlar om byggverksamhet, städbranschen, restauranger, bilverkstäder, skönhetssalonger och transportverksamhet.

Foto: Colourbox

Publicerad: 2021-04-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!