Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fler långtidsarbetslösa

Arbetslösheten har varken ökat eller minskat de senaste månaderna, utan har legat stabilt på en hög nivå. Det framgår av den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen.

Publicerad: 2012-07-06

I slutet av juni var 374 000 personer öppet arbetslösa eller deltog i åtgärder. De motsvarar 8,1 procent av arbetskraften. För ett år sedan låg arbetslösheten på 8,0 procent. Antalet utan jobb har ökat i nästan hela Sverige, men minskat i Norrbotten och Jämtland.

Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen, är i ett pressmeddelande mest bekymrad över vissa inslag i den underliggande statistiken. De långtidsarbetslösa har nämligen blivit fler. 213 000 sökande har varit arbetslösa i mer än sex månader, och 70 000 har gått utan jobb i mer än två år, jämfört med 205 000 respektive 65 000 för ett år sedan.  I båda grupperna är personer inom vissa kategorier tydligt överrepresenterade, säger Clas Olsson. Det handlar om personer med kort utbildning, utrikesfödda, äldre och funktionshindrade.

Publicerad: 2012-07-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!