Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fler och fler har monotona jobb

Allt fler arbetare och lägre tjänstemän säger att de har för enkla arbetsuppgifter, enligt en ny rapport.

Publicerad: 2011-10-07

Andelen anställda som tycker att deras arbetsuppgifter har utarmats har ökat markant de senaste 20 åren. Den beskrivningen ger LO i en ny rapport, som bygger på SCB:s arbetskraftsundersökningar.

Med utarmade jobb menar LO att kraven på kompetens är låga, att tiden för inskolning i jobbet är kort, att samma arbetsmoment ständigt återkommer och att lärandet i arbetet är lågt.

Några uppgifter som belyser utvecklingen:

•1991 sade 18 procent av kvinnliga arbetare att de hade för enkla arbetsuppgifter, 2009 var det 29 procent.

•Andelen som sta?ndigt upprepar samma arbetsmoment många gånger per timme ökade med tio procent bland både arbetare och tjänstemän 1991-2009.

•Bland kvinnliga arbetare är det nästan sex av tio (58 procent), som ofta gör samma sak. Bland manliga arbetare är det 56 procent. Och bland kvinnor inom privat service är det nästan åtta av tio.

LO jämför med den tidigare taylorismen, med löpande band och automatisering, och kallar utvecklingen för en digital Taylorism. IT-tekniken a?r en grund för detta och gör det möjligt att likrikta arbetsuppgifter och automatisera arbetsledningen till en del. Arbetet går från att tala med varandra till att kommunicera och kontrolleras elektroniskt.

Publicerad: 2011-10-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!