Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fler sjuka när lite behöver göras

Är det lite att göra på jobbet sjukanmäler sig fler. Det framgår av en ny svensk studie.

Publicerad: 2012-01-24

Forskarna har undersökt om en låg arbetsbelastning kan utlösa sjukfrånvaro. Studien bygger på undersökningar av knappt 550 anställda på sex svenska arbetsplatser. Alla hade varit sjukfrånvarande under en kortare tid, för infektioner och liknande besvär, och fick svara på frågor om hur arbetsbelastningen var när de sjukskrev sig.

Resultatet är att benägenheten att sjukanmäla sig var 2, 5 gånger så stor på en dag när det var ovanligt lite att göra, än vid normal belastning.

Enligt Ingvar Lundberg, professor vid Arbets- och miljömedicin på Akademiska sjukhuset i Uppsala, är en rimlig förklaring att många anställda är lojala och försöker anpassa sjukfrånvaron till dagar då den får minst negativa effekter för arbetskamrater och arbetsplatsen. Att många känt sig sjuka flera dagar innan de sjukanmälde sig stöder denna tolkning, säger han till Upsala Nya Tidning.

Undersökningen är gjord av forskare vid Karolinska Institutet, Linköpings universitet och Uppsala universitet. Studien har redovisats i tidskriften Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Publicerad: 2012-01-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!