Fler sjuknärvarande än friskfrånvarande
Det är vanligare att gå till jobbet trots sjukdom, än att stanna hemma fast man är frisk. Det framgår av en ny undersökning.
Publicerad: 2011-02-02
Varannan svensk, säger att de gått till jobbet trots att de varit så sjuka att de egentligen borde stannat hemma.
Framför allt bland chefer är det betydligt vanligare att vara sjuknärvarande. 68 procent brukar ofta eller alltid jobba även om de är sjuka.
Var femte har varit ”friskfrånvarande”, det vill säga stannat hemma och sjukskrivit sig utan att vara sjuk.
Främsta anledningen är att man känner sig trött och sliten. På andra plats kommer att ta hand om ett barn eller anhörig.
Arbetsmoralen verkar vara lägst i de yngre generationerna. Bland 80- och 90-talisterna är det 18 procent som sjukskrivit sig för att de varit tröttna och slitna. Bland 40-talisterna är det bara 2 procent.
De som bor i Stockholm och arbetar i kundtjänst eller på kontor/administration är också oftare friskfrånvarande.
Minst vanligt att stanna hemma utan att vara sjuk är det bland chefer och inom forskning och utveckling.
Studien har också gjorts i Norge, där sju av tio säger att de varit sjuknärvarande på jobbet, alltså klart fler än i Sverige. När det gäller friskfrånvaron finns det inga större skillnader.
Undersökningen, Work Life, är gjord av Manpower tillsammans med Kairos Future. Drygt 8 000 personer har svarat på frågor om sin arbetsmoral.
Publicerad: 2011-02-02
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.