Fler sjukskrivna börjar jobba igen
Den nya sjukförsäkringen med hårda tidsgränser har förkortat sjukskrivningarna, enligt en ny granskning.
Det är den nya myndigheten Inspektionen för socialförsäkringen som utvärderat effekterna av rehabiliteringskedjan, som infördes 1 juli 2008. Den innebär att den sjukskrivnes arbetsförmåga prövas efter tre respektive sex månaders sjukskrivning.
Publicerad: 2010-01-13
Enligt granskningen så är det framför allt prövningen efter sex månader som lett till att fler sjukskrivna börjat arbeta. Det är då arbetsförmågan bedöms mot hela arbetsmarknaden, inte bara hos den egna arbetsgivaren. 60 procent fler återgick i arbete efter att tidsgränsen infördes. Men den totala effekten är liten. Sjukskrivningen minskar bara med i genomsnitt 0,35 dagar under de 28 veckor som granskningen omfattar.
Prövningen efter tre månader leder inte till lika stora effekter och de som då börjar jobba igen gör det i huvudsak på deltid.
Enligt granskningen så är det tidsgränsen i sig som gör att fler är benägna att återgå till arbete, inte Försäkringskassans ändrade rutiner.
Det finns regionala skillnader, mellan storstäderna och de andra kommunerna. Det är framför allt i de större städerna som prövningen har betydelse. På mindre orter syns inget som tyder på att fler sjuka börjar arbeta. En förklaring kan vara att de mindre städerna har en sämre arbetsmarknad eller att attityderna till sjukförsäkringen påverkar. Det lokala ohälsotalet är exempelvis mycket högre på orter som inte uppvisar någon effekt av rehabiliteringskedjan, enligt rapporten.
Publicerad: 2010-01-13
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.