Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fler skyddsombud anmäler försumliga arbetsgivare

Publicerad: 2014-05-21

Allt fler skyddsombud agerar mot dålig arbetsmiljö. Sedan 2005 har anmälningarna till Arbetsmiljöverket ökat med nära 50 procent. Ombud inom vård och omsorg är mest aktiva. 

Skyddsombud och arbetsmiljöombud har vissa maktmedel att ta till mot brister i arbetsmiljön. Ett är att vända sig till Arbetsmiljöverket och begära ett föreläggande eller förbud. Något som regleras i arbetsmiljölagens sjätte kapitel, paragraf 6a.

Detta vapen används också allt flitigare. De s k 6 6a-anmälningarna har ökat med 46 procent sedan 2005 enligt aktuella uppgifter från Arbetsmiljöverket. 2005 gjordes 314 sådana anmälningar, ifjol 584.

De som anmäler flitigast är skyddsombud inom vård och omsorg; sociala tjänster: 161 anmälningar kom till Arbetsmiljöverket under 2013. Men det är också en mycket stor bransch.

Näst efter vård och omsorg är det vanligast att skyddsombud i utbildningssektorn anmäler arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket. Ifjol tog Arbetsmiljöverket emot 96 anmälningar, två tredjedelar fler än 2005.

– Den viktigaste förklaringen är att arbetsmiljöproblemen i skola och förskola ökar, säger Erik Hallsenius, ombudsman på Lärarförbundet.

Läs mer i nya numret av Du&jobbet!

Publicerad: 2014-05-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!