Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fler skyddsombud hindras i uppdraget

Publicerad: 2014-10-22

Tyvärr är det inte längre ovanligt att arbetsgivare trakasserar och hindrar skyddsombud från att utföra sitt viktiga uppdrag. Det skriver Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, med anledning av skyddsombudens årliga dag.

Landets cirka 100 000 skydds- och arbetsmiljöombud hyllas idag av de fackliga organisationerna, LO, TCO och Saco, för sina viktiga uppdrag. Men allt fler hindras i uppdrag, enligt Torbjörn Johansson, LO.

I en enkätundersökning gjord av LO svarar t ex 17 procent av Transportarbetareförbundets skyddsombud att de känner sig motarbetade av sin arbetsgivare. För 20 år sedan var det bara fråga om några procent som kände sig motarbetade.

I ett debattinlägg i SvD kritiserar Torbjörn Johansson Svenskt Näringsliv för att vilja lucka upp samverkan mellan arbetsgivare och skyddsombud.

Svenskt Näringsliv vill ändra i arbetsmiljölagen så att det blir enklare för andra än facket att utse skyddsombud. Men arbetsgivare kan aldrig utse ombud för löntagarna, skriver Torbjörn Johansson.

Det finns skilda intressen i arbetsmiljöfrågor. Det gäller områden som otillräcklig bemanning, högt tempo, hårt styrt arbete och arbete på udda tider. Då är det bra att ha ett utbildat skyddsombud och en facklig organisation bakom sig, betonar Torbjörn Johansson.

Han varnar också för att rubba rätten för skyddsombud att stoppa arbetet. Svenskt Näringsliv vill införa skadestånd för obefogade skyddsstopp. Arbetsmiljöverket har registrerat 74 stopp i snitt per år under de senaste tio åren. Det är mycket få stopp på en arbetsmarknad med 4,5 miljoner människor, konstaterar Torbjörn Johansson.

•Läs också: Allt fler arbetsgivare utser skyddsombuden.

•101 000 skyddsombud enligt Du&jobbets kartläggning.

 

Publicerad: 2014-10-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!