Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fler sommarjobbare vill ha stöd

Publicerad: 2014-08-05

Antalet samtal till Fackets hjälptelefon, stödet för sommarjobbande ungdomar har fördubblats hittills i år. Många frågor handlar om dålig arbetsmiljö och anställningsvillkor.

Frågorna är väderberoende, enligt LO. I början av sommaren var det regnigt och kallt, många frågor handlade då om att ungdomar skickades hem – ofta utan betalt – när de jobbade under s k solskens- eller regnavtal, det vill säga man har jobb de dagar solen skiner, t ex i glasskiosker

Klagomål på dålig arbetsmiljö och anställningsvillkor är också vanligt. Däremot har facket endast ett fåtal gånger fått samtal om att ungdomar provjobbar utan lön. De flesta som ringer är mellan 17-23 år. De allra yngsta ringer inte så ofta. Det kan bero på att de yngsta inte får något sommarjobb. De branscher som ringer mest är från Handels och Hotell & Restaurang, där de flesta sommarjobben finns. Fackets allra viktigaste råd till alla inför sommarjobbet är att se till att få ett anställningsbevis.

Enligt Stefan Gradin, ansvarig på LO för verksamheten med Fackets hjälptelefon, har man hittills haft en dubblering av antalet kontakter på telefon och mejl jämfört med ifjol. Men förra året kom det historiskt få samtal. En förklaring är att svar på enklare frågor går att hitta direkt på nätet. TCO hade också tidigare en liknande service till ungdomar, men den verksamheten är nedlagd.

  • LO bedriver också uppsökande verksamhet i kampanjen Facket på sommarjobbet, där alla LO-distrikt i landet besöker ungdomar på deras arbetsplatser och på festivaler.

Publicerad: 2014-08-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!